Biberče

Nekada davno i negde daleko u maloj kolibi na ivici sela živela je jedna dobra žena sa svojim sinom jedincem. Bio je to neobičan dečak koji se mnogo razlikovao od svojih vršnjaka. Svi u selu zvali su ga Biberče.

A zašto Biberče? Zato što je imao crnu kosu i bio je malen kao zrno bibera. Dok su sva deca u selu rasla kao kruške na grani Biberče se nije menjao. Njegovi vršnjaci su porasli i postali snažni mladići, a on je još uvek bio i ostao dete sa sitnim pegama na licu. Biberče je znao da njegova majka pati zbog toga što je malen i da se mnogo plaši za njegovu budućnost. Zato je on bio hrabar za oboje. Nije se plašio velikih dečaka i uvek se trudio da pokaže koliko je jak. Imao je puno drugova i oni su ga voleli i poštovali. Neki loši dečaci su mu pretili, izazivali ga i rugali mu se zbog njegovog neobičnog izgleda. Biberče se branio rečima, ali je bio spreman da se brani i pesnicama. Nije dozvoljavao da ga vređaju i nije oklevao da se potuče ako je to potrebno. Bio je pametan i snalažljiv. Zbog toga je često iz sukoba izlazio kao pobednik. Iako je mislio da je borba najbolji način da pokaže svoju snagu obećao je svojoj majci da se neće tući. Bio poslušan i dobro vaspitan dečak i uvek je slušao majčine savete. Puno je voleo svoju majku i nije želeo da se ona brine. Bio je bio pažljiv i osećajan i nije želeo da povredi ničija osećanja.

Biberče je bio svestan da se razlikuje od drugih. Želeo je da ga ljudi vole i cene i da ne sude o njemu po njegovom izgledu. Verovao je u sebe i uspeo je da pokaže koliko vredi. Iako je bio malen rastom pokazao je svima da je on jedan velik i snažan dečak.

Boske

 

Drama za decu
Biberče

Autor
Ljubiša Đokić

Tema drame
Borba između dobra i zla, vera i hrabrost, uspeh i pobeda

Glavni likovi
Biberče, Dobriša, Svadiša, majka, Stogodan, Zvezdan...

Poruka
Uspećeš samo ako veruješ u sebe.
Borba između dobra i zla je večita, ali dobro uvek pobeđuje,
Nemoćnom treba uvek pomoći.
Čuvaj de loših ljudi.


 

 

                         Nazad                                                                                                    Vrh strane