Družina Čede Brbe

Svakog četvrtka i nedelje na širokoj poljani pored Dunava okupljala se družina koju je činilo sedam dečaka. Sedeli su na velikom hrastovom stablu i pričali o svemu i svačemu, a kad bi im priča dosadila napravili bi loptu i igrali fudbal sve do večeri.

Dečaci su razlikovali se po osobinama, izgledu i ponašanju i svaki od njih je imao odgovarajući nadimak. Zajedničko im je bilo to što nisu voleli školu i nisu bili dobri đaci. Vođa družine je bio Čeda Brba, najjači među njima i jedini koji nije išao u školu. Svi su ga se bojali i iako su znali da je veliki lažov pažljivo su slušali njegove izmišljene priče i pretvarali se da mu veruju. Kada je Čeda Brba odlučio da ode u hajduke i pozvao družinu da mu se pridrži prvi se prijavio Laza Cvrca, najmanji i najveseliji dečak u družini. Laza je često zasmejavao svoje drugare akrobacijama i grimasama, a jedina mana mu je bila što je mucao kada ga u školi profesor prozove. Probleme u školi su imali su drugi dečaci. Sima se, kad god ne zna lekciju, pretvarao da je gluv i da ne razume šta ga pitaju. Mita je bio lenj, mrzelo ga je da dugo govori, a zbog svog mekog srca često je plakao. Žika Dronja, sa telom koje je ličilo na rasklimanu krpenu lutku, bio vredan i redovno je učio, ali je sve brzo zaboravljao. Ni Nušić nije bio dobar đak. Pravio je razne nestašluke i njije volio školu. Ipak, najlošiji učenik od svih njih bio je Mile Vrabac, koji je stalno vadio suve mrvice iz džepova i grickao ih. Svi oni su se u družini ponašali drugačije. Laza nije mucao, Sima je sve čuo, a Mita je pričao duge priče.  Na mane ostalih dečaka niko nije obraćao pažnju.

Družina je pomogla dečacima da budu ono što jesu, radoznali i hrabri hajduci puni mašte, bez mana i strahova. Odrasli nisu razumeli njihove želje, igre i snove.  Druženje i zajednički podvizi pomogli su im da ostvare ono što žele.

Boske

 

Roman za decu
Hajduci

Autor
Branislav Nušić

Tema romana
Družina Čede Brbe odlazi u hajduke

Glavni likovi
Žika Dronja, Mile Vrabac, Mita Trta, Laza Cvrca, Sima Gluvać, Čeda Brba i narator Nušić

Poruka
Decu treba razumeti.

 

 

 

                         Nazad                                                                                                   Vrh strane