Jovančetova družina

Jovančetova družina je grupa dečaka, učenika osnovne škole koji su voleli da idu u školu i bili srećni sve dok trenutka kada je njihova učiteljica Lana otišla u varoš, a umesto nje došao novi učitelj, jedan zloćudi stariji čovek, koji je voleo da pije i da bez ikakvog razloga tuče decu.

Učitelj je imao velik, kao paprika crven nos i natečene obraze. Dok su se ostali đaci plašili njegovog izgleda neustrašivi dečak Steva, zvani Stric smislio mu je nadimak Paprika, a odgovornost na sebe je preuzeo hrabri i pravedni Jovanče. Da bi izbegli batine dečaci su pobegli kroz prozor i od tog dana više nisu išli u školu. Vreme su provodili u Prokinom gaju, u zapuštenoj i velikoj šumi. Tu su napravili svoj logor, kolibu i ognjište, kao i  kućicu za psa Žuju. Družina je zvanično osnovana polaganjem zakletve na grobu hajduka Jovančeta, a za vođu je izabran Jovanče, dečak u koga su svi ostali dečaci imali najviše poverenje. Jovanče je bio pametan, hrabar i odlučan, znao je šta je pravda i želeo je svakome da pomogne, pa su ga zbog toga svi voleli i poštovali. Osim Jovančeta članovi družine bilu su Stric, Lazar Mačak, Đoko Potrk i Nikolca prikolca., a kasnije im se pridružila i devojčica Lunja. Družina je bila srećna u svom logoru. Smejali su se i pričali o svemu, smišljali pesme, istraživali šumu i pećinu, a kad su ih otkrili poljar i roditelji branili su svoje tajno mesto do poslednjeg krompira. Družina je morala da napusti svoj logor, ali je ipak uspela u svojoj nameri. Umesto zlog učitelja u selo se ponovo vratila njihova voljena učiteljica, a složna družina je nastavila svoje druženje u školskim klupama sve do početka rata, kada su opet klupe zamenili logorom u šumi. Prokin gaj je postao partizanska radionica, a hrabri članovi družine su pomagali partizanima u odbrani sela.  Uz dogovor da će se jednog dana ponovo sresti u svom logoru i pričati o onima koji nisu ostali živi, čitava Jovančetova družina je otišla u rat.

Jovančetova družina je bila jedna složna i snalažljiva družina, kojoj nije nedostajalo hrabrosti da se suprotstavi nepravdi. U najtežim danima njihovog detinjstva, kada je oko njih besneo strašni rat, članovi družine se nisu ponašali kao mala i uplašena deca, već kao odrasli ljudi koji se hrabro bore za svoju slobodu.

Boske

Kragujevac, 2010.

Roman za decu
Orlovi rano lete

Autor
Branko Ćopić

Tema romana
Nemirno i burno detinjstvo Jovančetove družine

Glavni likovi
Jovanče, Stric, Nikolica, Đoko Potrk, Lazar Mačak i Lunja

Sporedni likovi
Poljar Lijan, učiteljica, učitelj i Nikoletina Bursać

Poruka
  Kada se suoče sa surovošću i nepravdom deca rano odrastu, kao orlovi, rano
      rašire svoja krila i polete...

 

 

                         Nazad                                                                                                    Vrh strane