zvezdica Družina Čede Brbe

Svakog četvrtka i nedelje na širokoj poljani pored Dunava okupljala se družina koju je činilo sedam dečaka. Sedeli su na velikom hrastovom stablu i pričali o svemu i svačemu, a kad bi im priča dosadila napravili bi loptu i igrali fudbal sve do večeri.

Dečaci su razlikovali se po osobinama, izgledu i ponašanju i svaki od njih je imao odgovarajući nadimak. Zajedničko im je bilo to što nisu voleli školu i nisu bili dobri đaci. Vođa družine je bio Čeda Brba, najjači među njima i jedini koji nije išao u školu. Svi su ga se bojali i iako su znali da je veliki lažov pažljivo su slušali njegove izmišljene priče i pretvarali se da mu veruju. Kada je Čeda Brba odlučio da ode u hajduke i pozvao družinu da mu se pridrži prvi se prijavio Laza Cvrca, najmanji i najveseliji dečak u družini. Laza je često zasmejavao svoje drugare akrobacijama i grimasama, a jedina mana mu je bila što je mucao kada ga u školi profesor prozove. Probleme u školi su imali su drugi dečaci. Sima se, kad god ne zna lekciju, pretvarao da je gluv i da ne razume šta ga pitaju. Mita je bio lenj, mrzelo ga je da dugo govori, a zbog svog mekog srca često je plakao. Žika Dronja, sa telom koje je ličilo na rasklimanu krpenu lutku, bio vredan i redovno je učio, ali je sve brzo zaboravljao. Ni Nušić nije bio dobar đak. Pravio je razne nestašluke i njije volio školu. Ipak, najlošiji učenik od svih njih bio je Mile Vrabac, koji je stalno vadio suve mrvice iz džepova i grickao ih. Svi oni su se u družini ponašali drugačije. Laza nije mucao, Sima je sve čuo, a Mita je pričao duge priče.  Na mane ostalih dečaka niko nije obraćao pažnju.

Družina je pomogla dečacima da budu ono što jesu, radoznali i hrabri hajduci puni mašte, bez mana i strahova. Odrasli nisu razumeli njihove želje, igre i snove.  Druženje i zajednički podvizi pomogli su im da ostvare ono što žele.

Boske

 

HAJDUCI - Branislav Nušić

Književna vrsta:
Roman

Književni rod:
Epika

Tema:
Družina Čede Brbe odlazi u hajduke.

Glavni likovi:
Žika Dronja, Mile Vrabac, Mita Trta, Laza Cvrca, Sima Gluvać, Čeda Brba i narator Nušić

Mesto i vreme radnje:
Na obali Dunava kod Smedereva u drugoj polovini 19. veka

Poruka:
Ne smemo biti povodljivi, pa slušati goreg od sebe samo da bismo dokazali da nismo kukavice, naročito ako smo svesni da to što činimo nije dobro i da ono može da šteti drugima, a najviše nama samima. Poruka odraslima je da decu treba razumeti.