zvezdica Hajduk Veljko

Hajduk Veljko Petrović je jedan od najpoznatijih srpskih junaka iz Prvog srpskog ustanka. Bio je izuzetno hrabar i o njegovoj hrabrosti i junaštvu napisano je mnogo pesama.

 Veljko je bio mršav i visok čovek. Imao je smeđu kosu i male brkove. Njegovi obrazi su bili suvi i duguljasti, nos kukičast, a usta široka. Još kao dečak razlikovao se od svojih vršnjaka. Draži mu je bio lov na divlje svinje i slušanje priča starijih o njihovim smelim pohodima i junačkim podvizima od igre sa svojim vršnjacima. Često je molio starije da mu pričaju priče o srpskim junacima i njihovim bitkama sa Turcima. Želeo je postane poznati srpski junak. Maštao je o tome kako se bori i nanosi poraz srpskim neprijateljima. Pored priča o junacima obožavao je muziku, igru i pesmu. Njegov nemirni duh i nladalački snovi rano ga je odveo u hajduke. Nije se plašio Turaka i rado je išao u boj sa njima. Bio hrabar, odlučan i pomalo neobičan srpski junak. Svaki put pre odlaska u bitku zvao je muzičare da mu sviraju i da ga pesmom isprate, a posle bitke voleo je da uz muziku pije i dugo se veseli. jednom rečju uživao je u svemu što radi, bilo da je u pitanju ljuti boj ili slavlje posle osvojene bitke. Ponekad, bio je prek i svojeglav, pa je često dolazio u sukob sa svojim starešinama. Zbog svog ponašanja i svojih osobina brzo je postao popularan i omiljen među srpskim narodom. Devojke su ga volele i maštale o njemu, a on je svu svoju ljubav poklonio Čučuk Stani, svojoj drugoj ženi. Stana mu je bila slična i pratla ga je svuda, čak i kada je išao u boj sa Turcima.

Iako je bio svojeglav i neposlušan starešine srpskih četa su u Veljka imale najviše poverenja. Zvali su ga kad je bilo najteže, a on nikada nije izbegavao bitku. O njegovoj hrabrosti svi su znali i često su ponavljali njegove reči: "Glavu dajem, Krajinu ne dajem!". Hajduk Veljko je bio i ostao jedan od najvećih srpskih junaka.

Boske

 

zvezdica Hajduk Veljko

Raslo mi je bagrem drvo
Cvetno lisnato

Pod njim leži hajduk Veljko
S lepom devojkom

U to stiže Čučuk Stana
S mladim turčinom

Progovara hajduk Veljko
Zbori duboko

Kud si pošla Čučuk Stano
S tijem kaurom

Pošla sam ti hajduk Veljko
Na koncert nekoga
Džoni Štulića...

Branimir Džoni Štulić ("Azra")