zvezdica Tiho, tiho šapuće mi jesen...

U sivom ogrtaču od magle i haljini od žute kukuruzne svile jesen je polako i nečujno ušetala u moj život.  Zagrlila me je svojim zlatnim rukama i prošaputala: „Promeniću sve oko tebe. To mi je zadatak.“  Nastavila je da tiho govori, a ja sam pažljivo slušao njene reči.

Rekla je da će prirodu ogrnuti sivim ogrtačem, a ispod ogrtača na nju navući bakarnu i zlatnu odeću, da će zeleno lišće drveća obojiti u žutu i narandžastu boju, a preko uvele požutele trave staviti veliki i meki šareni tepih. Obećala mi je pečeno kestenje i korpu punu zrelog voća i  stidljivo me zamolila da se ne ljutim na njene prijatelje oblake, vetar i kišu i da im oprostim njihove vragolije. Slušao sam jesen kako tiho govori i gledao kako se priroda polako menja pred mojim očima. Kišni oblaci su prekrili nebo i sakrili sunce. Nežna plava boja neba nestala je u tami oblaka. Gledao sam kako se vetar igra sa požutelim lišćem i umornim granama drveća. Uvelo lišće polako je padalo na vlažnu zemlju, drveće je spavalo sa spuštenim granama dok mu je vetar kidao odeću, a gole grane tužno su gledale svoje lišće rasuto po zemlji. U vazduhu se osećao miris vlage pomešan sa mirisom zrelog voća. Mirisale su dunje, jabuke i kruške i vinogradi puni grožđa. Jesen mi je darovala njihove zrele plodove, baš onako kako mi je i obećala.

Ne znam da li je jesen princeza u žutoj haljini koja sa čarobnim štapićem sve oko sebe pretvara u zlato ili je slikarka sa četkicom i paletom prelepih boja. Znam samo da je promenila sve oko mene, da je ispunila svoj zadatak i svoja obećanja, a ja se nisam naljutio na njene dosadne prijatelje.

Boske

zvezdica Oblak

U predvečerje, iznenada,
Ni od kog iz dubine gledan,
Pojavio se ponad grada
Oblak jedan.

Vjetar visine ga je njiho,
I on je stao da se žari,
Ali oči sviju ljudi bjehu
Uprte u zemne stvari.
I svak je išo svojim putem:
Za vlašću, zlatom il za hljebom,

A on -- krvareći ljepotu --
Svojim nebom.
I plovio je sve to više,
Ko da se kani dić do boga;
Vjetar visine ga je njiho,
Vjetar visine raznio ga.

Dobriša Cesrić