zvezdica Miona, hrabra žena iz pripovetke "Prva brazda"

Miona je žena koja je živela sama sa svojom decom u maloj seoskoj kući. Imala je dva sina i kćerku. Muž joj je poginuo u ratu kada je njihovom najstarijem sinu bilo samo sedam godina.

Iako je ostala sama, sa malom decom Miona se nije uplašila. Bila je hrabra i vredna žena. Nije želela da se ponovo uda i olakša svoj život. Želela je da njena deca odrastu u svojoj kući, a ne u nečijoj tuđoj. Zato je izabrala teži put. Odlučila je da sama korača kroz život i da se svom snagom bori da sačuva svoju kuću i svoju porodicu. Obavljala je teške ratarske poslove i nikad se nije žalila da joj je teško. Išla je na njivu u rano jutro, da bi stigla da uradi što više. Okopavala je, plevila i kupila seno. Nije razmišljala o sebi, mislila je samo na svoju decu. Školovala ih je i lepo oblačila kao da su deca iz gazdinske kuće. Bila je srećna jer su oni bila zdrava, vesela i pametna deca. Trudila se da ih lepo vaspita, da postanu dobre i vredne osobe. U tome je i uspela. Kćerka joj je pomagala u kući, mlađi sin se brinuo o ovcama, a njeno najstarije dete, sin Ognjan uzorao je svoju prvu brazdu. Ta prva brazda je donela Mioni najveću radost, jer ona je dokaz da je njihova kuća dobila domaćina.

Miona je bila dobra majka, puna majčinske hrabrosti i ljubavi. Žrtvovala za svoju decu, mučila se i puno radila, ali je na kraju dobila zasluženu nagradu. Njena deca su izrasla u dobre i vredne ljude i postali su čvrst oslonac u njenom budućem životu. Miona nam je pokazala da se slogom i radom može mnogo postići. Prva brazda je simbol njene pobede u borbi sa životnim preprekama.

Boske

 

PRVA BRAZDA - Milovan Glišić

Književna vrsta:
Pripovetka

Književni rod:
Epika

Tema:
Dirljiva priča o životu samohrane majke na selu, njenoj požrtvovanosti u borbi za opstanak porodice i očuvanje porodičnog ognjišta.

Glavni likovi:
Miona,  Ognjan,  Dušanka,  Jelenko

Mesto i vreme radnje:
selo Velika Vrbnica ispod Kopaonika, krajem 19. veka

Poruka:
Slogom, ljubavlju i zajedničkim radom mogu se pobediti svi problemi.

Bezgranična je majčina ljubav i žrtvovanje za dobrobit i srećan život dece.

 

 

zvezdica zvezdica zvezdica

Seoska pripovetka je pripovetka iz narodnog života koja je nastala u doba srpskog realizma čiji su predstavnici Milovan Glišić, Janko Veselinović i Laza Lazarević.