Hajduk Veljko Petrović

Hajduk Veljko Petrović je jedan od najpoznatijih srpskih junaka iz Prvog srpskog ustanka. Bio je izuzetno hrabar i o njegovoj hrabrosti i junaštvu napisano je mnogo pesama.

 Veljko je bio mršav i visok čovek. Imao je smeđu kosu i male brkove.  Njegovi obrazi su bili suvi i duguljasti, nos kukičast, a usta široka. Još kao dečak razlikovao se od svojih vršnjaka. Draži mu je bio lov na divlje svinje i slušanje priča starijih od igre sa svojim drugovima. Često je molio starije da mu pričaju priče o srpskim junacima i njihovim bitkama sa Turcima. Maštao je o tome da i on kad poraste postane poznati srpski junak. Pored priča o junacima obožavao je muziku, igru i pesmu. Njegov nemirni duh rano ga je odveo u hajduke. Nije se plašio Turaka i rado je išao u boj sa njima. Svaki put pre odlaska u bitku zvao je muzičare da mu sviraju i da ga pesmom isprate, a posle bitke voleo je da uz muziku pije i dugo se veseli. Veljko je bio hrabar i pomalo neobičan. Bio je prek i svojeglav i često je dolazio u sukob sa svojim starešinama. Zbog svog ponašanja brzo je postao popularan i omiljen među srpskim narodom. Devojke su ga volele i maštale o njemu, a on je svu svoju ljubav poklonio Čučuk Stani, svojoj drugoj ženi. Stana mu je bila slična i pratla ga je svuda, čak i kada je išao u boj sa Turcima.

Iako je bio svojeglav i neposlušan starešine srpskih četa su u Veljka imale najviše poverenja. Zvali su ga kad je bilo najteže, a on nikada nije izbegavao bitku. O njegovoj hrabrosti svi su znali i često su ponavljali njegove reči: "Glavu dajem, Krajinu ne dajem!". Hajduk Veljko je bio i ostao jedan od najvećih srpskih junaka.

Boske

.

 Hajduk Veljko

Raslo mi je bagrem drvo
Cvetno lisnato

Pod njim leži hajduk Veljko
S lepom devojkom

U to stiže Čučuk Stana
S mladim turčinom

Progovara hajduk Veljko
Zbori duboko

Kud si pošla Čučuk Stano
S tijem kaurom

Pošla sam ti hajduk Veljko
Na koncert nekoga
Džoni Štulića...

Branimir Džoni Štulić i grupa  "Azra"

 

                         Nazad                                                                                                    Vrh strane